close

Is een domeinnaam echt van jou?

Is een domeinnaam ook echt van jou?

Goed – misschien hechten zoekmachines er anno 2017 iets minder waarde aan dan voorheen het geval was. Maar de domeinnaam van de website van jouw organisatie is nog altijd van groot belang. Wanneer je een speciale naam voor je bedrijf hebt bedacht, is het voor alle betrokken partijen wel zo netjes wanneer hier een passende .nl of .com bij hoort. Toch horen we regelmatig dat er onduidelijk bestaat over wanneer een domeinnaam ook jouw eigendom is. Daarom leggen we hieronder uit in welke situaties een domeinnaam – juridisch gezien – wel en niet van jou is.

Webhosting

De uitleg begint bij het fenomeen webhosting. Een goede webhost zorgt ervoor dat jouw website ook daadwerkelijk online vindbaar is. De provider van webhosting koppelt de domeinnaam en de bestanden op de server, zodat mensen je organisatie ook digitaal kunnen opsporen. In Nederland bestaan er tientallen providers die jou maar al te graag hun diensten aanbieden.. Welke jij moet kiezen hangt van je doelen af: wat wil je met jouw website bereiken?

Developers

Nu is het zo dat sommige bedrijfseigenaren niet zelf op zoek gaan naar een provider van webhosting. Ze laten dit in dat geval door de developers doen. De developer is de programmeur en dus ontwikkelaar van je website. In bepaalde gevallen zorgt een developer ook voor de domeinnaam waarop de door hem gebouwde site komt te staan. Dat is in principe gunstig – maar pas op. Doordat de programmeur als derde partij zijnde de domeinnaam aanvraagt, is hij ook de rechtmatige eigenaar ervan. Een klant, jij – in dit geval, heeft dan alleen een gebruiksrecht. Sommige programmeurs houden dit als stok achter deur voor het geval de klant in kwestie niet of te laat betaalt. Maak daarom goede afspraken met je developer of leg zelf het contact met de webhost.

Domeinnaam echt van mij?

Van plan om zelf een domeinnaam te kopen? Houd er dan rekening mee dat de kans bestaat dat je niet de gewenste website krijgt. Het is namelijk niet zo dat een domeinnaam automatisch jouw eigendom is omdat je toevallig dezelfde bedrijfsnaam hanteert. Een domeinnaam valt juridisch gezien niet onder het merkenrecht. Dat betekent dat, wanneer je niet op tijd bent, iemand anders de domeinnaam die jij voor ogen had, gewoon kan kopen. Het inschrijven van een handelsnaam in het handelsregister geeft wat dat betreft geen enkele garantie dat je de domeinnaam in kwestie ook mag gebruiken.

Wat kan ik doen?

Ondanks dat een handelsnaam geen recht geeft op het gebruik van een domeinnaam, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om in ieder geval vast te leggen dat jij de rechtmatige eigenaar van de domeinnaam bent. Je kunt zo’n naam namelijk vastleggen en registreren in een register,. zoals de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Is jouw domeinnaam al bezet? Onderhandel eventueel met de eigenaar over een koopsom. Ook in dat geval is het zaak goede overeenkomstcontracten op te stellen en te tekenen. Pas dan ben je zelf de rechtmatige eigenaar van je nieuwe domeinnaam.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page